Gasilski center Blagovica (5.9.2019)-Začetek adaptacije gasilskega doma PGD Blagovica

“Prišli smo do konca tunela, kjer smo zagledali svetlobo”, je poved, ki povzema trenutno stanje v našem društvu. Že, ko smo 11.1.2018 podpisali dogovor o izvajanju projekta zagotavljanja prostorskih pogojev za delovanje gasilske javne službe v občini Lukovica, smo tudi v Blagovici vedeli, da sedaj pa ni več poti nazaj.

Pa da začnemo z kratko zgodovino. Stari dom je služil svojemu namenu od leta 1953, vendar takrat ni bil grajen samo za potrebe gasilcev ampak predvsem za takratno Občino Blagovica, zdravstveni dom, več stanovanj, pisarne gozdnega godpodarstva Blagovica, za potrebe avtobusnega prevoza in lokalne trgovine. V domu je bila dolga leta trgovina Napredek (Vele), pa zobozdravstvena ordinacija in večje stanovanje. V garaži pa so parkirali avtobus, zgoraj pa je bila soba za šoferja. Do pred kratkim je bila v stavbi tudi pisarna Gozdnega godpodarstva Blagovica, ki zajema območje gozdov celotnega Črnega grabna. Tako so gasilci dolgo zasedali le manjši del gasilskega doma vendar pa so se z leti potrebe in zahteve gasilstva in posledično osrednje enote v občini Lukovica povečevale. Tako je že vrsto let nazaj padla odločitev, da bomo v Blagovici zgradili nov gasilski dom. In po podpisanem zgoraj omenjen dokumentu letos januarja smo se zavedali, da se bo zadeva prav hitro začela odvijati.

Tako smo po izvolitvi novega vodstva v društvo, kar hitro pričeli z pripravami na adaptacijo. Minilo je nešteto delovnih vikendov, dni in nenazadnje tudi ur, ki smo jih gasilci pustili v Blagovici, vedno z mislijo, da gre za nas, da bo nekoč prav na tem mestu stal nov gasilni dom. In sedaj, ko pred popolnoma izpraznjenim domom stoji bager, ki je pripravljen, da prične z adaptacijo, je tudi na obrazih gasilcev videti nasmeh in zadovoljstvo. Tudi snemalne naprave so pripravljene, ker vsi se bomo radi čez 5, 10 ali pa 30 let spominjali, tega dogodka v Blagovici.

Seveda ne moremo mimo dejstva, da pa nas čaka še ogromno dela. Mogoče to delo ne bo več toliko fizično naporno, kot smo ga imeli zdaj, vendar pa sledi še kar nekaj sestankov in usklajevanj, da bomo lahko v Blagovici zaživeli v novem gasilnem domu. Na koncu koncev gre za več kot pol milijonsko investicijo, pri kateri smo občini Lukovica neizmerno hvaležni, da nam nudi tako podporo kot nam jo, zavedamo pa se, da je tudi naš vložek precejšen in da bo pot do konca gradnje še dolga in naporna. Gasilci imamo v načrtih še veliko dejavnosti in dogodkov s katerimi bomo poizkušali zbrati dovolj finančne pomoči s katero bomo lahko dom res do konca zgradili in opremili. Poleg tega pa se zavedamo, da moramo kot osrednja operativna enota občine Lukovica zagotavljati polno operativno sposobnost, tudi v času, ko smo se prestavili v začasni “gasilni dom”.

Le tega smo “zgradili” čez cesto, kjer smo poskrbeli za streho nad glavo našemu primarnemu vozilu GVC 16/25, zraven imamo v načrtu urediti tudi streho za GVM-1, novo pridobljeno vozilo TAM pa je zaradi prostorske stiske na drugi lokaciji. Sama funkcija operative bo kljub res minimalnim prostorom, delovala na najvišji možni ravni, kajti vedeti moramo, da je zaradi precejšnjega števila intervencij na letni ravni, najbolj pomembno za naše društvo, da kljub adaptaciji in omejitvi s prostorom operativna dejavnost društva ne čuti posledic.

V vsakem koraku adaptacije bomo z vsemi delili podrobnosti, da bo tudi cel kraj dihal z PGD Blagovica. Čaka nas še res dolga pot, vendar smo gasilci prepričani, da stopamo na pot pripravljeni in polni pozitivne energije, bomo pa neizmerno hvaležni in veseli, da bomo tudi z vašo pomočjo prišli do tako želenga cilja, novega gasilskega doma. Danes Vi pomagate nam, mogoče bomo že jutri mi pomagali Vam! NA POMOČ!

Bookmark the permalink.